فهرست مطالب

نشریه مدیریت ارتقای سلامت
سال یازدهم شماره 5 (پیاپی 57، مهر و آبان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا عظیمی، سلیم کریمی تکلو*، حسین صیادی تورانلو صفحات 1-15
    مقدمه

    امروزه نوآوری پایدار به عنوان راهی برای کسب مزیت رقابتی و حل مسایل اجتماعی و زیست محیطی شناخته می شود. پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی نوآوری پایدار در بیمارستان های دولتی شهر تهران با روش نظریه داده بنیاد انجام شد. 

    روش کار

     مطالعه حاضر از نوع کیفی است که با روش نظریه داده بنیاد انجام شد. خبرگان بیمارستان های دولتی شهر تهران (پزشکان، مدیران بیمارستان، معاونین توسعه و پشتیبانی و معاونین اداری) به عنوان جامعه این پژوهش در نظر گرفته شد. برای انتخاب نمونه از ترکیب روش هدفمند و گلوله برفی استفاده شد. روش جمع آوری داده ها مصاحبه های نیمه ساختار یافته  با 11 تن از خبرگان آشنا به بحث نوآوری پایداری بود. روایی ابزارها با روش حسابرسی بیرونی (external audits) و پایایی با آزمون هولستی (Holesti Test) انجام شد و داده ها از طریق کدگذاری باز، محوری و انتخابی تحلیل گردید.

    یافته ها

     الگوی نوآوری پایدار در بیمارستان ها در 6 مقوله اصلی، 25 مقوله فرعی و 84 مفهوم تدوین شد. مقوله فرعی شامل: شرایط علی بعنوان پایداری سیاسی، پایداری اقتصادی، پایداری قوانین و پایداری فرهنگی، شرایط زمینه ای شامل پویایی محیط داخلی، پویایی کارکنان، پویایی بینش و آگاهی و پویایی زیرساختی، شرایط مداخله گر شامل شرایط محیط کلان، شرایط و قابلیت سازمان و شرایط زیرساختی، پدیده محوری شامل پایش و مدیریت زیست محیطی، پایش و مدیریت اجتماعی، پایش و مدیریت اقتصادی، راهبردها شامل سلامت محوری، خدمات باکیفیت و به روز، همگام شدن با انقلاب صنعتی چهارم، توجه به طراحی و معماری، آمادگی برای بحران، زیست تقلید و مدیریت آلودگی و پیامدها شامل پیامدهای مشهود جامعه، پیامدهای نامشهود جامعه، پیامدهای مشهود بیمارستان و پیامدهای نامشهود بیمارستان طبقه بندی شدند. 

    نتیجه گیری

    الگوی نهایی بیانگر این است که از  6 مقوله اصلی و 25 مقوله فرعی می تواند نوآوری پایدار در بیمارستان های دولتی را فراهم سازد. پیشنهاد می شود مسیولین بیمارستان ها با در نظر گرفتن الگوی طراحی شده، بستر مناسب برای توسعه نوآوری پایدار در بیمارستان ها را فراهم کنند.

    کلیدواژگان: نوآوری، پایداری، نوآوری پایدار، بیمارستان، نظریه داده بنیاد
  • لیلی قاری سعادتی، شهره قربان شیرودی*، جواد خلعتبری صفحات 16-28
    مقدمه

    پاسخ های نشخواری یکی از مشخصه های مهم شناختی در افراد مبتلا به افسردگی است و سبب مختل کردن تفکر، حل مساله و روابط اجتماعی است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی "درمان راه حل محور کوتاه مدت" و "درمان مبتنی بر شفقت" بر "پاسخ های نشخواری"زوجین مبتلا به افسردگی انجام شد. 

    روش کار

    روش پژوهش حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل اجرا شد.  جامعه آماری شامل کلیه زوجین مبتلا به افسردگی مراجعه کننده به مرکز جامع سلامت مهرگان جوان شهر مشهد، بخش سعدآباد در سال 1397 بودند که تعداد آن ها 150زوج بود.  با توجه به ملاک های ورود تعداد 45 زوج به عنوان نمونه انتخاب شد. روش نمونه گیری به صورت هدفمند بود. پس از انتخاب افراد نمونه به روش تصادفی ساده به روش قرعه کشی در  گروه های مداخله اول "درمان راه حل محور کوتاه مدت"(15زوج)، گروه مداخله دوم"درمان مبتنی بر شفقت" (15زوج) و گروه کنترل(15زوج) قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه جمعیت شناختی، "مقیاس پاسخ های نشخواری" (Ruminative Responses Scale) بود. روایی محتوا و روایی صوری به روش کیفی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ اندازه گیری شد. برای گروه مداخله اول 6 جلسه،  هر جلسه بین 30/1 تا 2 ساعت و برای گروه مداخله دوم 8 جلسه 30/1 تا 2 ساعته برگزار شد. داده ها در نرم افزار آماری اس پی اس اس نسخه 24 تحلیل شد. 

    یافته ها: 

    در مرحله پس آزمون و پیگیری "درمان راه حل محور کوتاه مدت" بر کاهش متغیر بیان افکار (001/0>P، 58/91=F)، در فکر فرو رفتن (001/0>P، 70/62=F)، افسردگی (001/0>P، 19/104=F) و پاسخ های نشخواری (001/0>P، 07/93=F)،  تاثیر معناداری داشت. علاوه بر این، "درمان مبتنی بر شفقت" بر کاهش متغیر بیان افکار (001/0>P، 22/71=F)، در فکر فرو رفتن (001/0>P، 39/50=F)، افسردگی (001/0>P، 87/93=F) و پاسخ های نشخواری (001/0>P، 54/41=F)،  در مرحله پس آزمون و پیگیری تاثیر معناداری داشت. نتایج آزمون تعقیبی در مقایسه 2 گروه "درمان راه حل محور کوتاه مدت" و  گروه"درمان مبتنی بر شفقت" نشان داد که در مرحله پس آزمون بین 2 گروه تفاوت معناداری در کاهش متغیر در فکر فرو رفتن وجود دارد (003/0>P). همچنین بین 2 گروه درمان در کاهش نمره متغیرهای بیان افکار،  افسردگی و پاسخ های نشخواری در مرحله پس آزمون و پیگیری تفاوت معناداری وجود ندارد.

    نتیجه گیری:

     "درمان راه حل محور کوتاه مدت" و "درمان مبتنی بر شفقت" بر بیان کردن افکار، در فکر فرو رفتن و افسردگی و همچنین نمره کل مقیاس پاسخ های نشخواری زوجین مبتلا به افسردگی موثر است. پیشنهاد می شود که از  روش های درمان فوق برای کاهش و یا از بین بردن پاسخ های نشخواری زوجین مبتلا به افسردگی استفاده شود.

    کلیدواژگان: درمان راه حل محور کوتاه مدت، درمان مبتنی بر شفقت، پاسخ های نشخواری، زوجین مبتلا به افسردگی
  • ناهید حسن نژاد، مژگان آگاه هریس*، خدیجه عرب شیبانی، حسین زارع، عبدالرحیم قلی زاده پاشا صفحات 29-41
    مقدمه

    زنان مبتلا به سرطان پستان، دارای مشکلاتی در تحمل پریشانی و عملکرد جنسی هستند. لذا هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی "آموزش آرام سازی پیشرونده" بر تحمل پریشانی و عملکرد جنسی زنان با سابقه ماستکتومی بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی از نوع پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری یک ماهه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی زنان مبتلا به سرطان پستان با سابقه ماستکتومی شهر بابل در سال 1400 بود. نمونه ها از یک کلینیک فوق تخصصی رادیوانکولوژی شهر بابل به تعداد 36 تن با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و به روش در دسترس انتخاب شدند. نمونه ها با استفاده از شیوه تصادفی ساده از نوع قرعه کشی در گروه، "آموزش آرام سازی پیشرونده" (18تن) و گروه کنترل (18تن) گمارده شدند. ابزارهای گردآوری داده ها، شامل اطلاعات جمعیت شناختی، "مقیاس تحمل پریشانی" (Distress Tolerance Scale) و "شاخص عملکرد جنسی زنان" (Female Sexual Function Index) بود. روایی ابزارها سنجیده نشده و به پژوهش های پیشین اکتفا شد؛ ولی پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ سنجیده شد. "آموزش آرام سازی پیشرونده" طی 10 جلسه 90 دقیقه ای (در طول 5/1 ماه)، برای گروه مداخله اجرا گردید. داده ها در نرم افزار آماری اس پس اس اس نسخه 21 تحلیل گردید.

    یافته ها

    "آموزش آرام سازی پیشرونده" بر عملکرد جنسی و تحمل پریشانی زنان با سابقه ماستکتومی موثر بود (01/0>P). 

    نتیجه گیری

    "آموزش آرام سازی پیشرونده" بر عملکرد جنسی و تحمل پریشانی زنان با سابقه ماستکتومی موثر بود. لذا با بهره گیری از مداخله فوق می توان، در جهت کاهش مشکلات روانشناختی زنان با سابقه ماستکتومی، بهره جست.

    کلیدواژگان: عملکرد جنسی، تحمل پریشانی، ماستکتومی، آرام سازی، آموزش آرام سازی
  • ندا خاوری، اکبر آفرینش خاکی*، فریده شریفی فر، حسن قاسمعلی پور صفحات 42-50
    مقدمه

    تجربه شغلی از ویژگی ها و توانمندی های مختلف منابع انسانی سازمان ها می باشند که تاثیر فراوانی بر عملکرد کلی سازمان و دستیابی به اهداف سازمانی دارد. هدف از پژوهش حاضر، ترجمه و روانسنجی "پرسشنامه تجربه شغلی" در سازمان های ورزشی می باشد. 

    روش کار

    روش پژوهش حاضر، روش شناسی می باشد. جامعه آماری پژوهش را کارکنان و مدیران وزارت ورزش و جوانان کشور تشکیل می دادند. 380 تن به روش غیرتصادفی و در دسترس وارد پژوهش شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه جمعیت شناختی و "پرسشنامه تجربه شغلی" (Work Experience Questionnaires) می باشد. ابتدا نسخه اصلی "پرسشنامه تجربه شغلی" به فارسی ترجمه شد. نسخه نهایی ترجمه شده از فارسی به انگلیسی مورد بازنگری، اصلاح و جمع بندی قرار گرفت.  روایی صوری توسط30 تن از مدرسین رشته مدیریت ورزشی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز و دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان و همچنین، مدیران فدراسیون های همگانی هندبال، بسکتبال و والیبال انجام شد. روایی سازه به روش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی توسط  384 تن از کارکنان و مدیران وزارت ورزش و جوانان کشور اندازه گیری شد. پایایی به 2 روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفاکرونباخ و پایایی ترکیبی با نمونه  فوق اندازه گیری شد. داده ها با نرم افزارهای آماری اس پی اس اس نسخه 24 و لیزرل نسخه 5/8 تحلیل شد.

    یافته ها:

     روایی صوری تمام عبارت های نسخه نهایی پرسشنامه، از نظر متخصصان تاثیر بیشتر از 5/1 داشته و مورد تایید قرار گرفت. نتایج روایی سازه به روش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی وجود 10 مولفه را نشان داد. نتایج به دست آمده نشان داد بارهای عاملی برای هر 10 عامل بزرگتر از 40/0 بوده که در کل 953/73 درصد از واریانس کل را تبیین می کند که نشان دهنده توان پیشگویی الگو است. نتایج ضرایب آلفای کرونباخ و پایایی مرکب، به ترتیب بیشتر از 80/0 و 96/0 به دست آمد. 

    نتیجه گیری: 

    "پرسشنامه تجربه شغلی" دارای روایی و پایایی در جامعه ایرانی می باشد. پیشنهاد می گردد پژوهشگران  در حوزه منابع انسانی و همچنین تربیت بدنی از این پرسشنامه، به عنوان ابزاری روا و پایا استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: ترجمه و روانسنجی، سازمان های ورزشی، تجربه شغلی
  • پروین صدقی، آرزو شمالی اسکویی*، مینا مجتبایی صفحات 51-65
    مقدمه

    الگوی ارتباط والد-فرزند یکی از اجزای ضروری رشد فرزندان است و اغلب با مهم ترین موفقیت های آن ها مانند توانایی های اجتماعی و شناختی مرتبط است. هدف پژوهش حاضر پیش بینی خودپنداره دختران نوجوان بر اساس الگوی ارتباط والد- فرزند و خودشناسی انسجامی والدین آن ها می باشد.

    روش کار: 

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه اول شهر تهران در سال تحصیلی 1400-1399 بودند . از بین آن ها 460 دختر نوجوان به  همراه یکی از والدینشان به عنوان یک واحد نمونه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای و با توجه به معیار های ورود و خروج انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه جمعیت شناختی، "پرسشنامه خودپنداره" (Self-Concept Questionnaire)، "پرسشنامه الگوی ارتباط والد- فرزند" (Parent Child Communication Pattern Questionnaire) و "مقیاس خودشناسی انسجامی" (Integrative Self-Knowledge Scale) بود. روایی ابزارها با استفاده از روایی محتوا به روش کیفی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ اندازه گیری شد. لینک پاسخگویی به پرسشنامه ها به صورت آنلاین و در سایت اینترنتی در اختیار دانش آموزان و والدین آن ها قرار گرفت. داده های پژوهش از طریق آنلاین در لینک طراحی شده پاسخگویی به پرسشنامه ها جمع آوری شدند. برای تحلیل داده ها از الگوی معادلات ساختاری و نرم افزارهای اس پی اس اس نسخه  24 و آموس نسخه 24 و روش برآورد بیشینه احتمال استفاده شد. 

    یافته ها

    الگوی ارتباط والد- فرزند، خودپنداره دختران نوجوان را به صورت منفی پیش بینی کرد (β=-0/141 , P<0/05). خودشناسی انسجامی والدین، خودپنداره دختران نوجوان را به صورت مثبت پیش بینی نمود (β=0/548 , P<0/01). الگوی ارتباط والد-فرزند، خودپنداره دختران نوجوان را به واسطه خودشناسی انسجامی والدین به صورت منفی پیش بینی کرد (β=-0/052, P<0/05).

    نتیجه گیری

    خودپنداره دختران نوجوان بر اساس الگوی ارتباط والد- فرزند و خودشناسی انسجامی والدین آن ها پیش بینی می شود. برگزاری کارگاه های آموزشی برای خانواده ها جهت ارتقای الگوی ارتباط والد- فرزند و خودشناسی انسجامی والدین پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: الگوی ارتباط والد- فرزند، خودپنداره، خودشناسی انسجامی، دختران نوجوان
  • فاطمه پهلوان، خسرو رمضانی*، یوسف رسولی صفحات 66-79
    مقدمه

    مدیریت سلامت در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 با نیازهای بنیادین روانشناختی وسرسختی سلامت ارتباط دارد. این مطالعه با هدف تعیین اثربخشی "رفتار درمانی جدلی" بر نیاز های بنیادین روانشناختی و سرسختی سلامت بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شده است. 

    روش کار

    مطالعه حاضر با روش نیمه  تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری 4 ماه با یک گروه مداخله و یک گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری این پژوهش، شامل بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه کننده به بیمارستان شهدای نی ریز در استان فارس در سال 1400 بودند. تعداد 40 تن بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 به شیوه هدفمند انتخاب و سپس به روش تصادفی ساده از نوع قرعه کشی در 2 گروه 20 تن مداخله و کنترل قرار گرفتند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه جمعیت شناختی، "مقیاس نیاز های بنیادین روانشناختی"، (Basic Psychological Needs Scale) و "سیاهه اصلاح شده سرسختی سلامت-24" (24-Revised Health Hardiness Inventory) انجام شد. روایی محتوا به روش کیفی و پاپایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب الفا کرونباخ اندازه گیری شد. پس از اجرای پیش آزمون، گروه مداخله 12 جلسه 90 دقیقه ای (هفته ای 2 جلسه) تحت "رفتار درمانی جدلی" قرار گرفت و گروه کنترل در لیست انتظار برای مداخله قرار داشت. ابزارها توسط 2 گروه در 3 نوبت پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری تکمیل گردید. در نرم افزار آماری اس پی اس اس نسخه 23 تحلیل شد. 

    یافته ها: 

    بین گروه ها از نظر سن، جنسیت، تحصیلات، اشتغال و تاهل تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0P) در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 شد. "رفتار درمانی جدلی" 28 درصد از تفاوت در نمره نیازهای بنیادین روانشناختی  و 56 درصد از سرسختی سلامت را تبیین می کند.

    نتیجه گیری

    "رفتار درمانی جدلی" منجر به افزایش نیاز های بنیادین روانشناختی و سرسختی سلامت می گردد. بکارگیری این درمان باعث سلامت جسمی و روانشناختی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 می گردد. پیشنهاد می شود که از این مداخله جهت توانمندسازی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 استفاده شود.

    کلیدواژگان: رفتار درمانی جدلی، نیاز های بنیادین روانشناختی، سرسختی سلامت، دیابت نوع 2
  • احمد عربخانی، حسین درگاهی*، راهب قربانی، اسرافیل رشدی صفحات 80-97
    مقدمه

    توسعه یافتگی نظام های سلامت بهبود کارکردها، بهره وری، کارایی، اثر بخشی و برخورداری جوامع از خدمات سلامت را به همراه دارد و عدم توسعه یافتگی منجر به ضعف در کارکردهای نظام های سلامت خواهد شد. مطالعه  حاضر با هدف طراحی الگوی توسعه یافتگی نظام سلامت ایران با رویکرد نظریه داده بنیاد انجام شد.

    روش کار

    پژوهش کیفی حاضر، به روش نظریه داده بنیاد انجام شد. جامعه پژوهش، شامل مدیران ارشد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، مدرسین دانشگاه های علوم پزشکی و خبرگان حوزه مدیریت بهداشت و درمان بودند. تعداد نمونه با استفاده از اصل اشباع نظری 11 تن بود که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند به روش گلوله برفی انتخاب شدند. جمع آوری داده ها با مصاحبه نیمه ساختار یافته انجام شد. برای سنجش روایی یافته ها از چهارمعیار، شامل اعتبارپذیری، تعمیم پذیری، اطمینان پذیری و تاییدپذیری و برای سنجش پایایی مصاحبه ها از روش بازآزمون و روش توافق درون موضوعی استفاده شد. برای سنجش پایایی مصاحبه ها از روش پایایی بازآزمون، و روش توافق درون موضوعی، استفاده شد. تحلیل داده ها، با روش کدگذاری سه گانه باز، محوری و انتخابی انجام شد. 

    یافته ها

    6 کد انتخابی تحت عنوان مولفه های (شرایط علی، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر، پدیده محوری، راهبردها و پیامدها) و 14 کد محوری و 40 کد باز شناسایی شد. 

    نتیجه گیری

    مولفه های شرایط علی شامل 4 کد محوری، مولفه های شرایط زمینه ای شامل 2 کد محوری،مولفه های  شرایط مداخله گر شامل 2 کد محوری، مولفه های پدیده محوری شامل 1کد محوری،  مولفه های راهبردها شامل 2 کد محوری و مولفه های پیامدها شامل 3 کد محوری، می باشند. به مدیران نظام سلامت پیشنهاد می گردد برنامه راهبردی و منسجمی در جهت توسعه یافتگی شامل تدوین اهداف و راهبردها در راستای برنامه های توسعه ملی چهار ساله کشور تدوین نمایند.

    کلیدواژگان: توسعه یافتگی، سلامت، نظریه داده بنیاد، ایران، مطالعه کیفی
  • زینب کریمیان، بهمن اکبری*، سامره اسدی صفحات 98-114
    مقدمه

    رفتارهای تهدیدکننده سلامت از جمله مصرف مواد افیونی یکی از مهم ترین چالش های بهداشتی روانی- اجتماعی هستند. یکی از درمان های روانشناختی که امروزه مورد توجه است، "روان درمانی مثبت نگر" می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی "روان درمانی مثبت نگر" بر استعداد مصرف مواد و دشواری در تنظیم هیجان بیماران مبتلا به مواد افیونی انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر نیمه تجربی با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری 2 ماه با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش شامل تمامی افراد مبتلا به سوء مصرف مواد مخدر مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شهر رشت در سال 1400 بود. 30 تن به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای  انتخاب و در 2 گروه مداخله و کنترل (هر گروه 15 تن) قرار گرفتند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه جمعیت شناختی، "مقیاس استعداد اعتیاد" (Addiction Potential Scale) و "مقیاس دشواری تنظیم هیجان" (Difficulties in Emotion Regulation Scale) انجام شد. روایی ابزارها به روش روایی محتوا به روش کیفی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفاکرونباخ سنجیده شد. مداخله" روان درمانی مثبت نگر" طی 8 جلسه 90 دقیقه ای به صورت هفته ای یک بار در مورد گروه مداخله اجرا شد. داده های جمع آوری شده در نرم افزار آماری اس پی اس اس نسخه 23 تحلیل شد.

    یافته ها:

     نتایج تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر نشان داد که بین گروه های مداخله و کنترل در متغیر استعداد مصرف مواد (001/0=P، 32/25=F) و دشواری در تنظیم هیجان (001/0=P، 157/32=F) تفاوت معنادار وجود دارد و مداخله اثربخش بوده است. در مجموع "روان درمانی مثبت نگر" 5/40 درصد از تغییرات نمره استعداد مصرف مواد و 5/54 درصد از تغییرات نمره دشواری در تنظیم هیجان را تبیین می کند.

    نتیجه گیری: 

    "روان درمانی مثبت نگر" بر استعداد مصرف مواد و دشواری در تنظیم هیجان بیماران مبتلا به مواد افیونی موثر است. پیشنهاد می شود درمانگران حوزه اعتیاد از روش فوق به عنوان روش درمانی کاربردی و موثر برای بهبود رفتارهای اعتیادآور و پیشگیری از عود بیماران مبتلا به مواد مخدر استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: روان درمانی مثبت نگر، استعداد مصرف مواد، دشواری در تنظیم هیجان، بیماران مبتلا به مواد افیونی
|
  • MohammadReza Azimi, Salim Karimi Taklo*, Hossein Sayyadi Tooranloo Pages 1-15
    Introduction

    Today, sustainable innovation is recognized as a way to gain a competitive advantage and solve social and environmental problems. The aim of this study was to developing a model of sustainable innovation in public hospitals in Tehran using Grounded Theory in public hospitals in Tehran. 

    Methods

    The present study is a qualitative study that was performed by Grounded Theory method. Experts of public hospitals in Tehran (physicians, hospital managers, deputy director of development and support and administrative assistants) were considered as the population of this study. A combination of targeted method and snowball was used to select the sample. The method of data collection was semi-structured interviews with 11 experts familiar with the topic of sustainability innovation. The validity of the instruments was determined by external audits and the reliability was determined by Holsti Test and the data were analyzed through open, axial and selective coding.

    Results

    The model of sustainable innovation in hospitals was developed in 6 components, 25 subcomponents and 84 concepts. Subcomponents include: causal conditions such as political stability, economic stability, stability of laws and cultural stability, background conditions include internal environment dynamics, staff dynamics, vision and awareness dynamics, and infrastructure dynamics, intervention conditions include macro environment conditions, organizational conditions and capabilities, and infrastructure conditions, axial phenomena include environmental monitoring and management, social monitoring and management, economic monitoring and management, strategies include health-oriented, quality and up-to-date services, keeping pace with the Fourth Industrial Revolution, attention to design and architecture, crisis preparedness, bio-imitation and pollution management, outcomes were categorized into tangible community outcomes, intangible community outcomes, tangible hospital outcomes, and intangible hospital outcomes. 

    Conclusions

    The final model indicates that the 6 components, 25 subcomponents, can provide sustainable innovation in public hospitals. It is suggested that hospital officials, considering the model developed, provide a suitable platform for the development of sustainable innovation in hospitals.

    Keywords: Innovation, Stability, Sustainable Innovation, Hospital, Grounded Theory
  • Leili Gharisaadati, Shohreh Ghorban Shiroudi*, Javad Khalatbari Pages 16-28
    Introduction

    Ruminant responses are one of the most important cognitive feature in people with depression and cause disruption of thinking, problem solving and social relationships. The aim of this study was to compare the effectiveness of "Solution-Focused Brief Therapy" and "Compassion-Focused Therapy" on ruminant responses of couples with depression. 

    Methods

    The method of the present study was quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical included all couples with depression who referred to the Mehregan Javan Comprehensive Health Center of Mashhad, Saadabad ward in 2019, the number of which was 150 couples. According to the inclusion criteria, 45 couples were selected as the sample. The sampling method was targeted and convenience. After selecting the available sample populations by simple random sampling method, the sample individuals were selected. The samples included the first intervention group "Solution-Focused Brief Therapy" (15 couples), the second intervention group "Compassion-Focused Therapy" (15 couples) and control group (15 couples). Data collection instruments included a demographic questionnaire, the "Ruminative Responses Scale". Content validity was measured by qualitative method, face validity and reliability by internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient. For the first intervention group 6 sessions, each session was held between 1.30 to 2 hours and for the second intervention group 8 sessions 1.30 to 2 hours. Data were analyzed in SPSS. 24. 

    Results

    The results showed that "Solution-Focused Brief Therapy" reduced the expression of thoughts (P<0.001, F=91.51), thinking (P<0.001, F= 62.70), depression (P<0.001, F=104.19) and ruminant responses (P=0.001, P=0.001) have a significant effect on post-test and follow-up. In addition, the findings showed that "Compassion-Focused Therapy" reduced the expression of thoughts (P<0.001, F=22.21), thinking (P<0.001, F=50.39), Depression (P<0.001, F=93.93) and ruminant responses (P<0.001, F= 54.51) have a significant effect on post-test and follow-up. The results of post hoc test comparing the two groups showed that in the post-test phase, there was a significant difference between the two groups in reducing the variable in the thought of immersion (P>0.003). Also, there is no significant difference between the two treatment groups in reducing the score of thought expression variables, depression and rumination responses in the post-test and follow-up stages. 

    Conclusions

    "Short-Term Solution-Oriented Therapy" and "Compassion-Focused Therapy" are effective in expressing thoughts, thinking and depression, as well as the overall score of the ruminant responses of couples with depression. It is recommended that the above treatment methods be used to reduce or eliminate the ruminant responses of couples with depression.

    Keywords: Solution-Focused Brief Therapy, Compassion-Focused Therapy, Ruminative Responses, Couples with Depression
  • Nahid Hasan Nejad, Mojgan Agahheris*, Khadijeh Arab Sheibani, Hossein Zare, AbdulRahim Gholizadeh Pasha Pages 29-41
    Introduction

    Women with breast cancer have problems tolerating anxiety and sexual function. Therefore, the aim of this study was to determine the effectiveness of "Progressive Relaxation Training” on anxiety tolerance and sexual function in women with a history of mastectomy.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental pretest, posttest with a control and one-month follow-up group. The statistical population of this study included all women with breast cancer with a history of mastectomy in Babol in 2021. The samples were selected from a highly specialized radio-oncology clinic in Babol city in the number of 36 people using the purposeful sampling method and convenience method. The samples were assigned to the "Progressive Relaxation Training (18 people) and the control group (18 people) using a simple random lottery method. Data collection instruments included demographic questionnaire, the “Distress Tolerance Scale”, and the “Female Sexual Function Index”. The validity of the instruments was not measured and was limited to previous research; but reliability was measured by internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient. "Progressive RelaxationTraining” was performed in 10 sessions of 90 minutes (over 1.5 months) for the intervention group. Data were analyzed in SPSS. 22.

    Results

    "Progressive RelaxationTraining"was effective on sexual function and tolerance of psychological distress in women with a history of mastectomy (P<0.01). 

    Conclusions

    "Progressive RelaxationTraining" was effective on sexual function and distress tolerance in women with a history of mastectomy. Therefore, using the training of the above method can be recommended to reduce the psychological problems of women with a history of mastectomy.

    Keywords: Sexual Function, Anxiety Tolerance, Breast Mastectomy, Stress Relief
  • Neda Khavari, Akbar Afarineshkhaki*, Farideh Sharififar, Hasan Ghasemalipour Pages 42-50
    Introduction

    Job experiences are one of the characteristics and various capabilities of human resources of organizations that have a great impact on the overall performance of the organization and the achievement of organizational goals. The purpose of this study is to translate and psychometrics the "Job Experience Questionnaire" in sports organizations.

    Methods

    The method of the present study is methodology. The statistical population of the study consisted of employees and managers of the Ministry of Sports and Youth. 380 people entered the study in a non-random and convenience method. The research instruments are demographic questionnaire and "Work Experience Questionnaires". First, the original version of the "Job Experience Questionnaire" was translated into Persian. The final version translated from Persian to English was reviewed, corrected and summarized. Face validity was performed by 30 teachers of sports management in Islamic Azad University, South Tehran Branch, Islamic Azad University, Shiraz Branch and Islamic Azad University, Isfahan Branch, as well as managers of public handball, basketball and volleyball federations. The construct validity was performed by 384 employees and managers of the Ministry of Sports and Youth through exploratory and confirmatory factor analysis. Reliability was measured by two methods of internal consistency by calculating the Cronbach's coefficient and combined reliability with the above sample. Data were analyzed using SPSS. 24 and LISREL. 8.5.

    Results

    The face validity of all items of the final version of the questionnaire had an effect of more than 1.5 in the opinion of experts and was confirmed. The results of construct validity by exploratory and confirmatory factor analysis showed the existence of 10 components. The results showed that the factor loads for each 10 factors were greater than 0.40, which explains 73.953% of the total variance, which indicates the predictive power of the model. The results of Cronbach's alpha coefficients and composite reliability were more than 0.80 and 0.96, respectively.

    Conclusions

    "Job Experience Questionnaire" has validity and reliability in Iranian society. It is suggested that researchers in the field of human resources as well as physical education use this questionnaire as a valid and reliable instrument.

    Keywords: Translation, Psychometrics, Sports Organizations, Job Experience
  • Parvin Sedghi, Arezoo Shomali Oskuei*, Mina Mojtabaee Pages 51-65
    Introduction

    The parent-child relationship pattern is one of the essential components of children's development and is often related to their most important achievements such as social and cognitive abilities. The aim of the present study is to predict the self-concept of adolescent girls based on the pattern of parent-child communication and their parents' integrativee self-knowledge.

    Methods

    The present research method is descriptive-correlation method. The statistical population included all female students of the first secondary level in Tehran in the academic year of 2019-2020, of which 460 adolescent girls and their parents as a sample unit using the multistage random sampling method and according to the inclusion and exclusion criteria were selected. Data collection instruments include demographic questionnaire, "Self-Concept Questionnaire", "Parent Child Communication Pattern Questionnaire" and "Integrative Self-Knowledge Scale". The validity of the instruments was measured using content validity by qualitative method and reliability by internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient. The research data were collected online through the link designed to answer the questionnaires. Structural Equation Model, SPSS. 24 and AMOS .24 software and maximum likelihood estimation method were used for data analysis.

    Results

    Parent-child communication patterns predict adolescent girls' self-concept negatively (β= -0/141, P<0/05). Parents integrativee self-knowledge predicts adolescent girls' self-concept positively (β=0/548, P<0/01). Parent-child communication patterns negatively predicted adolescent girls' self-concept through parents' cohesive self-knowledge (β=0/052, P<0/05).

    Conclusions

    Adolescent girls 'self-concept is predicted based on the parent-child communication pattern and their parents' cohesive self-knowledge. it is recommended to hold educational workshops for families to improve the pattern of parent-child relationship and self- integrative of parents.

    Keywords: Parent-Child Communication Pattern, Self-Concept, Integrative Self-Knowledge, Teenage Girls
  • Fatemeh Pahlavan, Khosro Ramezani*, Yosaf Rasouli Pages 66-79
    Introduction

    Health management in patients with type 2 diabetic patients is related to basic psychological needs and health hardiness. This study aims to determine the effectiveness of “Dialectical Behavior Therapy” on basic psychological needs and health hardiness in type 2 diabetic patients. 

    Methods

    The present study was conducted with a semi-experimental method with a pre-test, post-test and 4-month follow-up design with an intervention group and a control group. The statistical population of this study included patients with type 2 diabetes of Neyriz Shohada hospital in 1400. A number of 40 patients with type 2 diabetes were selected purposively and then by simple random method of lottery type  selected in 2 groups of 20 intervention and control groups. Data were collected using a demographic questionnaire, the “Basic Psychological Needs Scale” and the “Revised Health Hardiness Inventory”. Content validity was measured by qualitative and reliability was measured by internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient. The intervention group went under 12 sessions of 90 minutes of “Dialectical Behavior Therapy”, while the control group was put on the waiting list for intervention. The instruments were completed by two groups in three rounds of pre-test, post-test and follow-ups. Data were analyzed in SPSS. 23. 

    Results

    There are no significant differences between the groups in terms of age, gender, education, occupation and marital status as the (P> 0.05). It also shows that the “Dialectical Behavior Therapy” leads to permanent increase of basic psychological needs and health hardiness in type 2 diabetic patients as the (P< 0.05). “Dialectical Behavior Therapy” 28% of the score differences in basic psychological needs and 56% of the health hardiness.

    Conclusions

    “Dialectical Behavior Therapy” leads to the increase of basic psychological and health hardiness needs. Using this therapy improves the physical and psychological health of patients with type 2 diabetes. It is suggested that this intervention be used to empower patients with type 2 diabetes.

    Keywords: Dialectical Behavior Therapy, Basic Psychological Needs, Health Hardiness, Type 2 Diabetes
  • Ahmad Arabkhani, Hossein Dargahi*, Raheb Ghorbani, Israfil Roshdi Pages 80-97
    Introduction

    The development of health systems leads to the improvement of functions, productivity, efficiency, effectiveness and access to health services in communities, and underdevelopment will lead to weakness in the functions of health systems. The aim of this study was to develop The Model of Health System Development in Iran with Grounded Theory Approach.

    Methods

    The present qualitative research was conducted by the method of Grounded Theory. The research community included senior managers of the Ministry of Health and Medical Education, lecturers from medical universities, and prominent consultants in the field of health management. The number of samples using the theoretical saturation principle was 11 peoples, which were selected by snowball method using purposive sampling method. Data collection was performed through unstructured interviews. To assess the validity of the four criteria, including credibility, generalizability, reliability and verifiability. To assess the reliability of the interviews, the reliability method of retesting and the method of intra-subject agreement were used. Data analysis was performed by open, axial and selective triple coding method.

    Results

    6 selective codes were identified under the title of components (causal conditions, contextual conditions, intervening conditions, central phenomena, strategies and consequences) and 14 central codes and 40 open codes.

    Conclusions

    The causal conditions component includes 4 central codes, the contextual conditions component includes 2 central codes, the intervening conditions component includes 2 central codes, the central phenomenon component includes 1central codes, the strategies component includes 2 central codes and the consequences component includes 3central codes. The managers of the health system are suggested to formulate a strategic and coherent plan for development, including the formulation of goals and strategies in line with the four-year national development plans of the country.

    Keywords: Development, Health, Grounded Theory, Iran, Qualitative Research
  • Zeinab Karimian, Bahman Akbari*, Samereh Asadi Majreh Pages 98-114
    Introduction

    Health-threatening behaviors, including opioid use, are one of the most important psychosocial health challenges. One of the psychological therapies that is considered today is “Positive Psychotherapy”. The aim of this study was to determine the effectiveness of "Positive Psychotherapy" on the Potential to use opiates and the difficulties in emotion regulation of patients with opiates.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental with pre-test, post-test and two-month follow-up with the control group. The study population included all people with drug abuse who referred to addiction treatment centers in Rasht in 1400. 30 participants were selected by cluster random sampling and divided into two groups of intervention and control (15 people in each group). Data were collected using a demographic questionnaire, "Addiction Potential Scale" and "Difficulties in Emotion Regulation Scale". The validity of the instruments was measured by content validity by qualitative method and the reliability by internal consistency method was calculated by calculating the Cronbach's coefficient. The "Positive Psychotherapy" intervention was performed on the intervention group for 8 sessions of 90 minutes once a week. The collected data were analyzed in SPSS.23.

    Results

    The results of repeated measures analysis of variance showed that between the intervention and control groups in the variables of substance use tendency (P= 0.001, F=25.32) and difficulties in emotion regulation (P=0. 001, F=32/157). There was a significant difference and the intervention was effective. Overall, “Positive Psychotherapy” explains 40.5% of the score changes in substance use Potential and 54.5% of the score changes in difficulties in emotion regulation.

    Conclusions

    “Positive Psychotherapy” is effective on the Potential to use opiates and difficulties in emotion regulation of patients with opioids. It is suggested that addiction therapists use the above method as a practical and effective treatment method to improve addictive behaviors and prevent relapse of patients with drugs.

    Keywords: Positive Psychotherapy, Potential to Use Opiates, Difficulties in Emotion Regulation, Opioid Patients